2023-05-31 Beesd

Dag allen,

2023-05-31-Beesd-007We vertrokken bij Toon, daar waar de “bouwers” de laatste loodjes legden, maar de ontvangst leed daar niet onder. Harry liep niet mee, althans niet in de groep, hij liep gewoon in Spanje.
We prikten de afscheidsdatum voor Hank: 14 juni 2023. Plaats van handeling Moeke in De Pettelaar. 

De tocht startte in Beesd en ging Mariënwaerdt-waarts en werd 16,3 km, terwijl de zon helder scheen en bleef schijnen. Kort na de start over schaduwrijke paden lopend ontmoeten we op de Linge een soort varende Pipowagen.

Frisgroen, geknotte wilgen en over het landgoed verspreidde percelen, al dan niet met een droefgeestig palenstaketsel of een op een enorme pijpenkop lijkende boomstronk trokken onze aandacht.

In de verte gloorde de villa van de zuster van de baron en zijn paarden graasden in de voortuin. Het landgoed is overigens uitstekend bewegwijzerd.

We werden vriendelijk begroet door een ruiter, waarna we voor de variatie – en bij mijn weten voor de eerste keer – lunchten op een stationsbank op spoor 1 van het station Geldermalsen. Dat we midden in de fruitstreek liepen blijkt ook uit de “geluiddempers” naast de rails. Waarom de fraaie bloemen met een hekwerk worden afgeschermd bleef onduidelijk.

De 2e geplande lunch schoot erbij in en tot slot dachten wij – in ieder geval ik – dat het laatste plaatje een unieke woordspeling was, niets van dat alles: een blik in of op Wikipedia leert dat er vele verspreid over het hele land zijn.

Cor bracht ons weer, na de geslaagde zomerse wandeling, thuis.

Ton

DIENSTMEDEDELING:

  • Volgende keer 14/06: Afscheid van Hank bij Moeke (De Pettelaar). (Is gereserveerd, H&J zijn op de hoogte.)
  • Ruud loopt niet mee, is wel bij het afscheid.
  • Wellicht is het handig dat Ruud en Cor ruilen voor het bedenken van de tocht op 14/6 en 28/6.

GELEEND

Heerlijkheid Mariënwaerdt is een eeuwenoud familielandgoed in de Betuwe, met pure producten, geweldige fairs, mooie feestlocaties, gezellige restaurants.
Heerlijkheid Mariënwaerdt is een particulier landgoed van ruim 900 hectare in de Betuwe, gelegen in de kom van de rivier de Linge, tussen de dorpen Beesd en Tricht, Deil en Enspijk in de gemeente Geldermalsen.
Een particulier landgoed wordt vaak generaties lang door dezelfde familie beheerd. Daarom heeft ieder landgoed een eigen gezicht, niet alleen qua natuur, cultuur en historie, maar ook in beheer en exploitatie. Uniek door de betrokkenheid van de eigenaar en de persoonlijke hand die in alles is terug te zien.

De familie Van Verschuer beheert Heerlijkheid Mariënwaerdt al sinds 1734. Naast biologische landbouw richten zij zich steeds meer op het produceren van landgoedspecialiteiten en het bieden van mogelijkheden op het landgoed voor bezoekers. Want in deze oase van rust, door het ministerie van LNV ‘het openluchtmuseum van het rivierengebied’ genoemd, is het aangenaam vertoeven. Op veel plaatsen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Op de uitgestrekte groene akkers heerst een weldadige stilte en in de bossen heeft de bezoeker grote kans op een onverwachte ontmoeting met leden van de wildpopulatie.

Mariënwaerdt is van alle seizoenen thuis. In de lente kan de bezoeker zich vergapen aan de romantische bloesempracht van de appelbomen aan de Appeldijk. Liefhebbers van walnoten kunnen in het najaar hun hart ophalen onder de vele notenbomen die het landgoed telt. Voor de wandelaars en fietsers zijn er diverse fraaie routes uitgezet met adembenemende uitzichten op het landgoed en het vele natuurschoon van de Betuwe.

Op het landgoed vinden diverse evenementen plaats, waaronder de Landgoed- en Kerstfair. In de bijzondere feestlocaties op Mariënwaerdt kunnen geliefden elkaar het jawoord geven, kunnen managers verrassend vergaderen met hun medewerkers of kunnen zakenrelaties op gepaste wijze worden ontvangen. Wie langer op Mariënwaerdt wil verblijven, kan onder meer overnachten in De Neust, een monumentale hofstede uit 1329.

Station Geldermalsen is een Nederlands spoorwegstation aan de spoorlijn Utrecht – Boxtel en de Betuwelijn. Om een eenvoudige overstap tussen deze spoorlijnen mogelijk te maken is het station gebouwd als eilandstation, het gebouw staat op een eilandperron. Doordat het stationsgebouw in het midden van het spooremplacement staat, is het alleen te bereiken via een voetgangerstunnel. Tot medio augustus 2021 was er ook een voetgangersbrug aanwezig en tot 2011 ook een andere tunnel. Het eerste station in Geldermalsen werd geopend op 1 november 1868, het huidige gebouw stamt uit 1886.