2023-06-28 Cromvoirt

Dag allen,

2023-06-28-Cromvoirt-009Een speciaal welkom aan Jacques van Helden, die kwam kennismaken en zich wil aansluiten bij onze club. Bij Ruud ontmoette hij behalve onze gastheer van deze wandeldag ook de andere lopers met uitzondering van Toon, die Zeeland prefereerde boven de omloop in Cromvoirt. 

De route startte bij Ruud en bleek na afloop 12,7 km en voerde ons door fraai opgefrist landschap, waar gele bloemen bloeiden en een dartel veulen dartelde, en waar een gemuilkorfd – wellicht hondsdol – veulen ons verbaasde. Maar bij “geleend” blijkt dat het voorkomt.

Wij omliepen Bernardus en konden mooie doorkijkjes bewonderen en de golf bewonderende loper kan en passant ook zijn spieren testen. Het blijkt dat er op diverse plaatsen tal van andere beweegmogelijkheden zijn.

Of de tijdsaanduiding op het golfcircuit iets de maken heeft met de tarifering van de toegang is me niet duidelijk. De combinatie van de klok en even verderop het veld met doorgeschoten aspergestengels is wellicht een prehistorische mogelijkheid om aan te geven dat de zomer begonnen is, in ieder geval dat het na Sint Jan (24-06) is.

De brandstapel die we voor de lunch passeerden is uiteraard niet bedoeld voor een uitgesteld Paasvuur, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen met verzamelen!

Ton

Dienstmededeling:

  • Volgende keer start op de Espenhof.
  • Een bijgewerkte namenlijst volgt nog. Had ik maar de juiste vragen aan Jacques moeten stellen. (Maar Cor zal er ongetwijfeld voor zorgen.)

Geleend:

Kunnen paarden hondsdolheid krijgen?

Het rabiësvirus is een kogelvormig RNA-virus uit de familie Rhabdoviridae, genus Lyssavirus. Dieren die besmet kunnen raken door het klassieke rabiësvirus zijn bijvoorbeeld paarden, koeien en vleeseters, zoals katten, vossen, honden, wasberen, stinkdieren, een groot aantal vleermuizen.

Golfen

Bernardus is een nog jonge golfbaan, maar wat weten we over de unieke plek in Cromvoirt? 
Bernardus is het golfbaanproject van zakenman Robert van der Wallen, een 18-holesbaan in het plaatsje Cromvoirt net ten zuidwesten van Den Bosch. Met een sterrenrestaurant (een tweede zaak van Noble-chef Edwin Kats), de lodge (met acht tweepersoonskamers) en een wellness.

Een prestigieuze onderneming, zo werd tijdens de bouw duidelijk. De befaamde architect Kyle Phillips, bekend van De Lage Vuursche en Kingsbarns, werd ingehuurd voor het ontwerp. Bronnen in de golfindustrie meldden dat BrandLoyalty-topman en Quote 500-lid Van der Wallen bij de aanleg niet bezuinigd heeft op kwaliteit. De aanleg van een ‘gewone’ golfbaan met clubhuis kost zo’n 7 tot 10 miljoen euro, maar bij Bernardus, zo wordt gefluisterd, zou de totale investering ruim 50 miljoen bedragen. Dat is weer heel wat meer dan bij The Dutch waar het om ongeveer 35 miljoen euro ging. 

Beweegroutes

Move in de gemeente Vught legt op tal van plekken dit soort routes aan. 
Werkwijze: De route is wandelend of joggend af te leggen. Onderweg zijn er beweegpunten waar verschillende oefeningen staan uitgelegd. Wanneer de volledige route is afgelegd zijn het bovenlichaam, de romp, het onderlichaam en de motoriek getraind. De oefeningen zijn op ieders niveau uit te voeren.
Alle beweegroutes zijn gratis en vrij toegankelijk!