2023-07-12 Nistelrode

Dag allen, 

2023-07-12-Nistelrode-002We vertrokken van de Espenhof met 5 en kwamen thuis met 6, iets dat in al die jaren nog niet eerder gebeurd is. Na de koffie, taart en toebehoren op weg na Slabroek. Een bekende startplaats bij Nistelrode voor een 12,0 km tocht met de fraaie naam Brobbelbiestocht.

Een start op een bekend punt, een tocht met bekende stukken, maar door de KLIKPRINTWANDELtocht-uitzetter gelardeerd met nieuwe trajecten, zodat een fraaie nieuwe route ontstaan was.

De afgeknotte boom en de gedeeltelijk aangevreten bast van een andere boom deden het ergste vrezen. De frisse regen van de aan deze wandeling voorafgaande dinsdagavond had de natuur opgefrist en de solitair staande boom bewees dat de startplaatjes gelukkig een uitzondering waren. 

De Weide Kip is niet zomaar een kip, zo leert Wikipedia in GELEEND. Na de kip en vóór de plaatjes met de lopers werd contact gezocht met Harry, die door Jane uiteindelijk op knooppunt nummer 70 gedropt werd. Via de kaart en aanwijzingen uit de routebeschrijving lukte de “lancering” en koppeling van bij de koffie afwezige medeloper! Geen mededing in de geest van “Houston, we have a problem”. Uit de aangegeven meldingsplaatsen kozen zij 70. In de verte zagen we zwaaiende Jane en Harry. Het kwam dus allemaal in orde.

Opmerkelijk: Zij hadden de kaart, die wij ook hadden, met daarop tevoren afgesproken mogelijke ontmoetingspunten genummerd 3, 4 of 5. Dit alles afhankelijk van hun aankomsttijd en onze loopsnelheid. Zij hadden niet de routebeschrijving maar zagen knooppunt 70 dat wij konden vinden in de beschrijving. Toch ging het goed.
Afspraken over uitgangspunten blijken belangrijk: Er mislukte ooit iets met een ruimtevaartobject omdat de een in inches en de ander in centimeters rekende. En delen van een brug die op de grens tussen Duitsland en Zwitserland werd gebouwd sloten niet aan omdat het ene land rekende van het peil van de Middellandse Zee en het andere land vanuit wat wij NAP noemen.

Uit de veelheid van informatieborden zou je kunnen veronderstellen dat er meer droppingsplaatsen hadden kunnen zijn.

Wij streken uiteindelijk neer bij het startpunt waar Cor ons voorzag van een vloeibare versnapering. Waarvoor hartelijk dank.

Tot slot: interessant blijft de niet-opgeloste vraag: “Wat is het verschil tussen Medewerkers en medewerkers”, (beide borden staande bij dezelfde parkeerplaats)?

Ton

Dienstmededeling:

Volgende keer starten we op de Churchilllaan bij Harry.

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl Brobbelbies-tocht

Geleend:

WeideKip:

Bij de Weide Kip houden wij onze leghennen en enkele hanen, op de meest dier- en boervriendelijke manier. Onze kippen wonen in een duurzame en mobiele kippenkar. De kippen scharrelen rond in een natuurlijke omgeving, neem gerust een kijkje!

De Mobiele Kippenkar: Bij de Weide Kip scharrelen de kippen op 100% grasland en niet in dichte stallen. Onze kippenkar wordt wekelijks verplaatst naar een nieuw, vers stuk gras voor vitaminen en mineralen. Hierdoor zijn de eieren van de Weide Kip de gezondste en de lekkerste.

Doordat de kippenkar elke week verplaatst wordt, ontstaat er geen zwarte grond, hierdoor is er een minimale kans op wormbesmetting en levert de kar een belangrijke bijdrage voor een goed bodemleven.

De kippenkar is uitgerust met zonnepanelen en heeft een voer- en water opslag voor 7 dagen. Ook zit er een hydraulische mestband onder de vloer van de kar waardoor we de mest elke 7 dagen kunnen afdraaien met behulp van de tractor. Hierdoor blijven onze kippen over hygiënische huisvesting beschikken. De legnesten beschikken over een automatisch uitdrijfsysteem; zo kunnen we de eieren via een legband afdraaien en ze in de hygiënesluis (aparte ruimte) inpakken.

Overdag wordt het luik automatisch geopend door middel van een tijdschakelaar en kunnen de kippen de hele dag lekker buiten rondscharrelen. Als het avond wordt gaat het luik automatisch weer dicht met dezelfde tijdschakelaar en zitten de kippen veilig in hun 5 sterren hotel. Deze tijdschakelaar bedient ook het open- en dichtgaan van de legnesten. Op deze manier kunnen de kippen niet in het nest slapen en blijven de nesten mooi schoon. Met de tractor en de hydrauliek onder de kar kan deze gemakkelijk verplaatst worden.

Brobbelbies:

Door de komst van mensen is het natuurgebied in de afgelopen eeuwen flink veranderd. Om het te herstellen, krijgt de natuur nu de ruimte. Ook leven er drie soorten imposante grazers die ervoor zorgen dat het natuurlandschap weer wordt zoals het ooit was: wild, puur en authentiek. Met open plekken en donkere stukken bos. Met kleurrijke heidevelden, drassige poelen en torenhoge bomen. Waar planten en dieren zich helemaal thuis voelen en de mens toeschouwer is. Een écht oergebied dus. 

Vergeet daarom zeker je verrekijker niet. Met een aangeboren oerinstinct – en een beetje geluk – spot je gegarandeerd een wisent, Tauros of Exmoorpony.