2023-09-20 Stiphout

Dag lopers en afwezige Harry en Toon,

2023-09-20-Stiphout-001Na de gebruikelijke start, ditmaal op de Espenhof, gingen we gevieren o.l.v. Cor naar Stiphout. Een miraculeus plaatsje zoals bij “geleend” duidelijk wordt. We liepen 11,9 km in een meestal open landschap, winderig klimaat en prettige wandeltemperatuur. De KM-tellers stonden aan het eind op 11,9 km, en met, op voorstel van Jacques, heen- en terugreis naar de ijstaveerne mogen we 12 km noteren. Als gulle ijsgever kreeg hij recht deze afstand definitief vast te stellen.

Zoals in veel plaatsjes en dorpen in deze streek van Brabant ook hier een monument dat herinnert aan Market Garden september 1944. Al gauw verdwenen we in het “struik”-gewas. Weer op de harde ondergrond ontdekten we dat overvloed de oogst van hard werken is/zal/kan zijn. Althans dat staat op de toegangspoort ven een redelijk omvangrijk bouwwerk. Wellicht vandaag of morgen ook terug te vinden in de kabinetsplannen.

De omvangrijke boom stelt een grens aan de oprukkende mais, dat in grote percelen onze route begrensde! Dat de waterlopen waar we langs liepen de naam Goorloop hebben werd zichtbaar duidelijk. En de asfaltweg liep dood, of dat met het water te maken heeft is niet duidelijk geworden.

We troffen fraaie paarden, maar de raadsels bleven, althans van het waarom van de voetenbomen. Het Verliefd Laantje maakte veel duidelijk maar roept ook weer vragen op. Zeker wat betreft de relatie met golfers. Maar dat zullen de beoefenaars van die sport volgende keer ongetwijfeld aan de leden duidelijk kunnen maken.

Via een bijzonder toegangshek kwamen we in een zeer kroosrijk watergebied, waar honden zonder laarzen niet mogen lopen.

De storm heeft hier en daar behoorlijk huisgehouden, maar we zagen ook dat er anno 2023 nieuwe boombeschermingsjassen gebruikt worden. Schrik niet, de lammetjes rusten en dan doemt het Landgoed Croy op.

We passeerden mooi fruit en mooi verbouwde hoeve. Of Jacques voor deze pracht zijn ogen sloot of dat het te maken had met de niet-oplettende plaatjesmaker zal altijd wel onduidelijk blijven.

We bereikten de alleenstaande toren in Stiphout en begrijpen nu ook waarom de scoutinggroep Jan Baloys heet.

Zoals al aan het begin gemeld sloten we af met ijsbolletjes, ons via de pinpas van Jacques dankbaar aangereikt, ontvangen en opgelikt!

Ton

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl,  Naar Overbrug en terug

Dienstmededeling: Volgende keer starten we bij Harry en Jacques zal ons vanaf begin november 2024 verrassen met zijn 1ste tocht. Ondanks dat we eerder besloten het 2023 schema af te maken, meldde Jacques later vanaf 29-11-2023 graag mee te draaien. Aldus zal geschieden.

GELEEND

Het embleem van de “Charging Bull” is het embleem van de Britse 11th Armoured Division. Ter herinnering aan de bevrijding op 22 september 1944. Het monument stond eerst op de kruising van de Dorpsstraat en de Meester Strikstraat maar is later verplaatst naar de kruising van de Wevestraat en de Kloosterstraat in Stiphout. In 2015 is het monument aangepast omdat er een verkeerde eenheid op stond. Voorheen stonden deze twee eenheden op het monument:

  • 2nd Battalion, Fife and Fourfar Yeomanry
  • 8th Battalion, The Rifle Brigade

Dat is aangepast naar:

  • 23rd Hussars
  • 8th Battalion, The Rifle Brigade

Bij het monument ligt een herdenkingssteen ter herinnering aan Maurits Hertzberger. Hij woonde aan de huidige Dorpsstraat in Stiphout en verborg tijdens de oorlog een aantal joden.

Mirakel van Stiphout

Het Sacramentswonder van Stiphout vond plaats in 1342, toen de bliksem insloeg in de kerk. Terwijl de pastoor niets kon ondernemen tegen de brand verzocht een boer, Jan Baloys, om de kerk te mogen binnengaan teneinde het Heilig Sacrament te kunnen redden. De vlammen deerden de boer niet, doch weken uiteen zodat hij het Sacrament in veiligheid kon brengen. Toen hij terug naar huis ging, waren zijn akkers reeds omgeploegd.

Na deze gebeurtenis werd de voormalige kerk een bedevaartsoord, waar vooral ‘door de duivel bezetenen’ hun toevlucht zochten. Gedurende de 18e en 19e eeuw raakte deze bedevaart in onbruik.

Het Kasteel van Croy

Het kasteel van Croy is een niet meer bewoond kasteel. Van 1642 tot 1968 behoorde Croy onder de toenmalige gemeente Stiphout (daarna behorend tot de gemeente Helmond). Sinds 1795 wordt er bier gebrouwen. Ook wordt de oorspronkelijke kudde Rambouillet-merino-schapen in ere hersteld.

De oudste delen van het kasteel van Croy dateren vermoedelijk uit het midden van de vijftiende eeuw. In 1472 bezat Rutger van Erp op Strijp een slotje met hoeve, ongeveer 20 bunder groot. In 1477 verkocht hij het slotje aan Jacob van Croy. Jacob stamde uit de familie De Croÿ, onderdeel van de Bourgondische hofadel.

De Croy is echter slechts 17 jaar eigenaar geweest van het “slotje”, want in 1494 verkocht De Croy het kasteel aan Cornelis I van Bergen. Waarschijnlijk is Cornelis degene geweest die het kasteel in zijn definitieve omvang heeft laten bouwen.

Verliefd Laantje

Het weggetje is maar klein en je zal er niet snel komen als je er niet moet zijn. Het Verliefd Laantje vind je aan de Aarle-Rixtelseweg. Je rijdt eroverheen als je naar het golfterrein gaat. Of lekker op de fiets vanaf het kanaal, want het Verliefd Laantje loopt uit in een fietspad tot aan de Kanaaldijk N.W.