2023-10-04 Rosmalen – Berlicum

Dag allen,

2023-10-04-Rosmalen-Berlicum-011We liepen weer met 4. Ruud en Toon hadden andere verplichtingen: iets nog leukers voor Toon en griep voor Ruud.

Na de ontvangst loodste Harry ons naar het Torenlaantje in Rosmalen voor 13,5 km over bekende en veelal onbekende paden vlak in de buurt, richting Berlicum. Ook nu weer geheel nieuwe stukken. Zo zie/loop je maar .Mooie tocht, met prachtig loopweer werd ons aangereikt! En er waren markante zaken te zien. Zoals een boerderij dan wel landhuis met Bossche School kenmerken. Even verderop treffen we een elektronisch uitgeruste boom. Of dat iets te maken heeft met of bedoeld is voor de schapen bleef onduidelijk. Feit is dat het zwarte schaap alleen liep en de kudde zich op afstand bevond. De lopers sloegen het gade. Wat we ook gadesloegen was de molen. Zou een echte molen niet aardiger zijn dan wonen bij deze kitsch? Het beeld werd goedgemaakt door de door Harry vastgelegde koeien met een witte rugband, ook bekend als Lakenvelders.

Mooie natuur, met wijde weidevelden, zeker wanneer je de paddenstoelen van Harry erbij betrekt. Maar dan zijn er de kamelen: fraaie beesten, toch een vreemd schouwspel op Nederlandse grond. Het houten mededelingenbord doet afbreuk aan de sierlijkheid van de levend grazende of rustende beesten.

We naderen de parkeerplaats, maar vlak daarvoor wordt duidelijk dat de lezende mens toch een oplossing vindt voor het sluiten van de (dorps)bibliotheek, We besluiten om even neer te strijken bij de Driesprong in Rosmalen zodat Ton een ijzig accent kon leggen op de laatste dag van 86 jaar.

Ton

Dienstmededeling: Volgende keer start bij Toon.

Bron van de wandeling: Knooppuntenwandeling Engelenstede-route (Routeyou.com)

Geleend:

De Bossche School is een traditionalistische stroming in de Nederlandse architectuur, gebaseerd op het gedachtegoed van Dom Hans van der Laan, waarbij ruimtewerking en evenwichtige maatverhoudingen een belangrijke rol spelen. Alhoewel het hoogtepunt van deze stijl in de jaren ’60 en ’70 lag, worden er ook nu nog gebouwen ontworpen die in meer of mindere mate geïnspireerd zijn door de Bossche School-architectuur.

In de Bossche School-architectuur draait het in de kern om het tot stand brengen van besloten ruimten en om de onderlinge samenhang van alle onderdelen binnen het geheel. Hoewel het nooit ging om het toepassen van specifieke stijlelementen, zijn er enkele kenmerken ontstaan die karakteristiek zijn voor de Bossche School-stijl.

  • Diep geplaatste ramen met duidelijk zichtbare dagkanten om de muurdikte te benadrukken.
  • De voegen tussen bakstenen zijn volledig opgevuld, soms zo vol dat het cement er uitdruipt.
  • De buitenmuren zijn vaak aangesmeerd met cementpap.
  • De vloeren zijn vaak uitgevoerd in gewassen grind in cement.
  • De horizontaliteit wordt benadrukt door enkele speklagen of door het gebruik van duidelijk zichtbare lateien boven deur- en raamopeningen.
  • De platte daken worden afgewerkt met een rij holle en bolle dakpannen langs de dakranden.
  • De bouwmaterialen zijn op zo’n manier afgewerkt dat de constructie van een gebouw herkenbaar blijft.
  • Er wordt gespeeld met de overgangen tussen de binnen- en buitenruimten.

Kamelenmelkerij Smits is een Nederlandse kamelenmelkerij gevestigd in het dorp Berlicum vlakbij ’s-Hertogenbosch. Het is de enige kamelenmelkerij van Europa en de melk van deze boerderij is de enige die legaal verkocht mag worden in de EU. 
Kom bij ons langs voor verse kamelenmelk, een onvergetelijke safari, Bossche bollen workshop of voor een van de vele andere activiteiten! Bij Kamelenmelkerij Smits zult u zich niet vervelen.