2023-12-13 Afferden

Dag allen,

Inderdaad allen, we verzamelden of waren op de Espenhof, lopend legden we 11,9 km af. Uitstekend wandelweer. Tijdens de lunch bij een kleine kapel vielen enkele miezerige regendruppels, die geen naam mochten hebben. De ruitenwisser van de ons thuisbrengende auto’s zullen over de regen tijdens de terugreis een ander oordeel hebben.Op naar Afferden, naar de Duvelskuul. In Afferden waren we ooit eerder (22-06-2005, 07-11-2007, 21-06-2017) en opnieuw bewonderden we het mooie, soms weidse gevarieerde landschap. De fraaie beelden van Harry en een enkel ander plaatje illustreerden dit oordeel.

Afferden is een opmerkelijk en zeker attent dorp: het wijst de weg aan het regenwater. Over het effect van de afvoer valt te twisten. Een bijzonder type straatlamp verhoogt het effect. Even later stonden we stil bij de opvolger van een eeuwen oude kapel.

We verlieten de bebouwde kom en liepen door en bewonderden het landschap dat zich in vele varianten, vormen en herfsttinten liet zien. Rond het middaguur streken we, als in een amfitheater, neer bij een kapel voor de lunch. 

Verschillende borden toonden aan dat het in vele opzichten een interessant gebied is: plekken, waar de Tweede Wereldoorlog sporen heeft achtergelaten, maar ook plaatsen waar archeologische vondsten duiden op een “rijk” verleden.

We beklommen de toren niet, we hadden deze immers al van uit diverse gezichtspunten bewonderd. Het resultaat van omtrekkende bewegingen! Dan besluiten we een afsnijding te maken en de gebaande wegen te verlaten: we kozen dan wel kregen een uiterst zompig traject: een uitstekende afsluiting van deze droge tocht.

Ton

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl – Naar de Duuvelskuul

Dienstmededeling: Volgende keer, 27-12 laatste tocht in 2023. LET OP: De startplaats wordt, als je de app volgt, vanzelf duidelijk. Sommigen van ons zullen niet meelopen. (Cor, Harry en wellicht Ton)

GELEEND: 

Afferden, de kleine kapel
Oorspronkelijk was er alleen een kleine kapel die pastoor Jan van Goch in 1612 heeft laten bouwen om hierbinnen tot rust te komen, want men zat middenin een roerige tijd: De Tachtigjarige oorlog. Ook vanuit plaatsen buiten Afferden kwam men ter bedevaart naar dit bedehuis, dat vroeger ook wel kapelletje der Zeven Weeën werd genoemd. Door krijgsgewoel in de zeventiende eeuw is het gebouw verwoest. Pastoor P. Vossen heeft het in 1688 laten herbouwen. De kleine kapel heeft een Griekse kruisvorm. Uit het leien kruisdak verrijst een vierkant klokkenspitsje met kruis en windvaan, waarop staat ‘Ave Maria’. De inwendig ongeveer 3,5 m. lange en brede ruimte is overkluisd met tongewelven. Het houten altaar met vier getorste zuiltjes en een schelpnis dateert uit de zeventiende eeuw, evenals het beeld van Onze Lieve Vrouw van Smarten. De kapel heeft twee glas-in-lood ramen van de Nijmeegse glazenier Henk van den Burg.

MAASDUINEN Natuur & Landschap

Nationaal Park De Maasduinen is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze duinen zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. Hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan.
Water heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van het gebied van Nationaal Park De Maasduinen. Vroeger stroomde er de Rijn en was de Maas daar een zijtak van. Er zijn nog steeds sporen te vinden van de Rijnloop, zoals banken van Rijngrind die in de bodem verborgen liggen. In de laatste ijstijd, zo’n 21.000 jaar geleden, kreeg de wind vrij spel. Deze ijstijd was extreem droog en koud. Een groot deel van het landschap was bedekt met een laag dekzand. De krachtige westenwind nam zand mee en zette het af op de oostelijke oevers van de Maas. Hierdoor ontstonden de zandruggen en in een boog liggende duinen, paraboolduinen genoemd.
De duinen langs de Maas zijn bijna allemaal met bos begroeid. Bebossen was namelijk de enige manier om de omliggende akkers en weidegronden tegen het stuivende zand te beschermen. Met de Maasduinen als resultaat, die zich als een glooiend lint uitstrekken langs de oever van de rivier. Hier wandel je langs verwilderde bossen, stukjes heide, akkers, stuifzanden en blinkende vennen. Tegenwoordig wordt dit gebied grotendeels beheerd door Stichting het Limburgs Landschap, die ervoor zorgt dat dit ongerepte stukje Nederland behouden blijft. In nationaal park De Maasduinen vind je rust, ruimte, gezelligheid, sportiviteit en bovenal een prachtig glooiend landschap om van te genieten.

Op Landgoed Bleijenbeek wordt natuur, cultuur en sport op een fijne manier gecombineerd. Nationaal Park De Maasduinen draagt daaraan bij door mensen mee te nemen op excursie. Leren, zien en beleven van het landschap en de natuur terwijl er ondertussen ongemerkt aan de fysieke en geestelijke gezondheid wordt gewerkt van de deelnemers. De excursie duurt ongeveer 3 uur.
De Duvelskuul is hiervoor een mooi gebied waar nog niet veel mensen wandelen. Kom te weten waarom deze plek zo heet en ontdek meer over de omgeving.