2023-11-29 De Moer

Dag allen,

2023-11-29-De-Moer-026Helaas kon Toon niet meelopen. Mantelzorg kreeg voorrang. Een spoedig loopherstel gewenst aan Marjo. Met zijn zorg zal dat snel gaan!

Nu Jacques zijn eerste tocht heeft voorbereid is onze aanlooproute aanmerkelijk verlengd. Zo hebben wij ook ontdekt welke afstand hij 14-dagelijks mag/moet afleggen om te kunnen (mee)lopen. Wij waren bij hem te gast op de 5e etage van een heus kasteel, dat wij via een echte oprijlaan bereikten. We maakten ook kennis met Koosje en de gebruikelijke versnaperingen stonden gereed: ingeburgerd dus.

De Moer was de inzet voor 13.0 km. Sommige stukken zagen we al ooit eens; “Ja, toen kwamen we daar vandaan”: Jacques, het went! Een zeer fraaie tocht, met wisselende natuur, enge beesten en een brug en wat voor een! Een tocht met uitstekend wandelweer.

Zoals gebruikelijk leverde Harry weer fraaie foto’s. Bij de start werden we geconfronteerd met een stenen paddenstoel, gelukkig passeerden wij gaandeweg tedere exemplaren.  We begonnen met bospercelen, ranke stammen met ondergroei, en daar doemt een sprookjesachtig huis op, we marcheren over brede paden naar het huis. De tekst in het bos spreekt voor zich.

En dan verandert het landschap: open land en beesten. Naast de “wilde” beesten blijkt het voor vogels een paradijs te zijn. We lopen door wijds open landschap en dan is er de toren, beklimmenswaard: fraaie uitzichten, ook op de zich voor de lunch neerzettende lopers. We lopen door open land, met soms nog wat wit achtergebleven sneeuw.

We bereiken de vlonderbrug, die zich over 500 meter door de kreek of waterloop slingert. Een fraaie, wellicht spannende ervaring. De leuning was erg laag. Via het bos bereikten we de auto.

Zeer de moeite waard!

Ton

Dienstmededelingen:

  • Vraag van Cor, onze penningmeester: Alle nog niet gedeclareerde kosten doorgeven en de contributie voor 2023 overmaken (zie mailbericht).
  • Volgende keer: start bij TonV . 

Bron van de wandeling: www.wandelgidsbrabant.nl, wandeling 1679

GELEEND

De Moer is een dorp in de Noord-Brabantse gemeente Loon op Zand. De Moer telde, op 1 januari 2021, 600 inwoners. De Moer bevindt zich grotendeels in een landbouwontginning op voormalige veengrond. Naar het oosten toe is de grond hoger en zandiger. Hier ligt het landgoed Huis ter Heide met droge bossen (naaldbomen en Amerikaanse eik) en vennen. Dit landgoed grenst in het noordoosten aan de Loonse en Drunense Duinen en in het noorden aan het Loonsche Land.

Huis ter Heide ligt niet ver van Tilburg, maar toch is het hier een oase van rust. Het is een veelzijdig gebied met bos, heide en vennen. Je kunt er paardrijden, maar als wandelaar ontdek je dit gebied op haar best. Met wandelroutes, uitkijktorens en een vlonderpad kun je je wandelhart ophalen. Huis ter Heide is een waar vogelparadijs. Je kunt een prachtige wandeling maken rond het grootste ven van Huis ter Heide, het Leikeven. Speur vanaf de uitzichttorens aan de westkant en oostkant van het Leikeven naar de vele watervogels zoals bergeenden, zilverreigers en steltlopers. Ook kun je natuurlijk genieten van het uitzicht. In het bos hoor je regelmatig het gelach van de groene specht en zie je buizerds en sperwers speuren naar hun prooi.

Het houten vlonderpad
Vanaf het fraaie vlonderpad kun je van dichtbij het leven rondom en in het water ontdekken. Dit pad is ruim 250 meter lang en kronkelt over het Leikeven. Ga op zoek naar de groene kikker, bekijk de kleurrijke libellen of zoek naar planten zoals oeverkruid en moerashertshooi. En wie weet spot jij ook de vinpootsalamander die in het water aan het scharrelen is. Droom weg bij de vennen, spot vogels op het water of in de lucht, ga een rondje hardlopen of maak een wandeling rond het Leikeven.

Natuurbegraven

Steeds meer mensen willen zich verbinden met de natuur. Gedurende hun leven genieten ze ervan, maar steeds vaker kiezen ze ook voor een laatste rustplaats in de natuur. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland werken samen aan het versterken van de natuur in combinatie met de mogelijkheid van natuurbegraven. Op Huis ter Heide is in 2021 een natuurbegraafplaats geopend.