2023-11-15 Rosmalen – Nuland

Dag allen,

2023-11-15-Rosmalen-Nuland-012We vertrokken bij Cor, voor een wandeling in de buurt, want we gingen aan het slot van de tocht naar de nieuwe woonplaats van Hank, die enige tijd geleden zijn wandeldeelname aan onze club moest beëindigen. We trokken oostwaarts richting Nuland en de route werd toch nog 13,0 km.

Door de fraaie bruin en bruingele bladerkleuren bood de natuur een kleurrijke herfstige aanblik en de koeien hadden zich daarop aangepast. Maar dit kan ook te maken hebben gehad met Halloween.

Terwijl we het waterleidinggebied benaderden en passeerden vielen 2 zaken op: water blijkt bewaakt te moeten worden en er is enorme bovengrondse bewegwijzering nodig om het ondergrondse buizenstelsel uit elkaar te kunnen houden.  Tussen de bladeren bleken ook paddenstoelen te kunnen overleven We naderden het spoor en en passant bewonderden we het kleurrijke hemelspoor.

Terwijl wij in de bossen liepen regende het, maar de nog resterende bladeren werkten als paraplu, we werden dus niet echt nat. We passeerden nog de zwemvijver voor de hond, waar Cor soms op mag/kan/moet passen en het slot leverde nog een schouwplaats op. Niet een nis met een Mariabeeldje maar, gelet op de kleding, doet het mij denken aan een Hummeltje.

We eindigden onze tocht (Rosmalen- Den Bosch) – ter geruststelling liepen we niet – in de Zuiderschans, waar Hank en José ons gastvrij ontvingen met koffie, koek, drank en toebehoren. De rondleiding in de Zuiderschans toonde ons hoe dit huis is ingericht. 

Opnieuw namen wij afscheid van een van de oudste wandelaars van deze club: Hank, die wij samen met Ton Puthaar onze foundingfathers noemden. Zij namen ooit (07-11-1984) het initiatief waar Cor, Ruud, Toon, Harry, Jacques en ik nog tweewekelijks de vruchten van plukken.

Ton

Dienstmededeling: volgende keer start bij Jacques.

Bron van de wandeling: aangepaste wandeling via knooppuntenwandeling van RouteYou

Geleend:

Halloween is een feestdag die valt op 31 oktober. Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld, met name in Europa, Latijns-Amerika, Australië en Oost-Azië.
Op 31 oktober verkleden kinderen zich en als het donker wordt bellen of kloppen ze aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes. Als wordt opengedaan roepen ze “trick or treat”, hetgeen inhoudt dat de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Tieners, jongvolwassenen en tegenwoordig ook steeds meer mensen uit andere leeftijdsgroepen gaan verkleed en zo angstwekkend mogelijk geschminkt de straat op, ook vaak naar spontaan ontstane of georganiseerde Halloweenfeesten. Op tv en in bioscopen zijn rond Halloween vaak horrorfilms te zien.

Hummeltje: Wat is 80 jaar oud, maar heeft het onschuldige gezicht van een kind?Hummeltjes, met de hand beschilderde beeldjes, worden al tientallen jaren als decoratie in huis gebruikt. Ze hebben een rijke geschiedenis en er zijn veel verzamelaars met een grote passie voor deze kleine, porseleinen vriendjes. De vroegste beeldjes dateren uit 1935, maar hun gezichtjes verraden die leeftijd niet. Er zijn veilingen die speciaal gewijd zijn aan Hummel beeldjes. Niet alleen omdat ze veel verzameld worden en leuk zijn om te zien, maar ook omdat ze waardevol zijn. Ontdek hoeveel waarde ze kunnen hebben door een top 5 te bekijken van de duurste hummeltjes die via een veiling verkocht zijn.