2024-03-06 Heesselt

Dag allen, en een groet aan de in een buitenland sportende Cor,

2024-03-06-Heesselt-002De start was op de Churchilllaan, omdat Harry met ondergetekende had geruild. Met 2 auto’s naar Varik of liever geschreven Heesselt. Het werd 11,3 km. Met lekkere koeken en koffie en zonnig weer vingen we tocht aan. En passant ontkoppelde Ruud zijn telefoon van de oplaadkabel en verkende de eerste auto drentelend de in vage mist getooide parkeerplaats. 

Hoewel we zonnig wegreden troffen we een beetje en soms veel mist. Deze sluier bood mooie uitzichten. Het leek wel of de mist toenam. Wellicht een van de gevolgen van de werkzaamheden voor “ruimte voor de rivier”. Harry zorgde voor een keur van plaatjes, die de mist en de dieren en de natuur, het landschap en het water uitstekend tot zijn/haar recht deed komen.

De geknotte wilgen en de daarbij behorende aan PostNL gerichte waarschuwing/verzoek/boodschap staan in schril contract met het her en der opgestuwde wrak(?)hout. De mist werd dichter en leverde mooie plaatjes op. Een dood(?)lopend in het water uitlopend pad en een kudde paarden, die ooit in het Nederlands Dictee met name genoemd zijn illustreerden onze schitterende route. Lopend over het smalle pad hadden we wellicht een wolf kunnen treffen. In ieder geval wel een uit de kluiten gewassen hond.

De mist trok op en er doemde een pet op!?? Minder mysterieus is de uitbottende bloesem in diverse soorten en maten. Toen was er de zon en een door gemixte bouwstijlen lelijk dijkhuis, maar de aanblik van en het zicht op en over de rivier met de traag door het laagland gaande schepen boden ons en aangename rustpauze.

Ton

Dienstmededeling: Volgende keer start bij Ton.

Geleend:

Varik, een fijn dorp met een opvallende toren uit de vijftiende eeuw Opvallend voor een klein Waaldorp als Varik is, dat de inwoners er met elkaar in weten te slagen een behoorlijk voorzieningenniveau op peil te houden. Ook kent dit dorp een sterk ontwikkeld verenigingsleven. Veelal in goede samenwerking met het naburige dorp Heesselt. Iedereen in de regio en inmiddels ook vele toeristen kennen Varik vooral vanwege de markante ‘Dikke Toren’. Die steekt heel markant boven de dijk uit. Van april tot en met september kun je als fietser of voetganger met het veer oversteken naar het aan de andere kant van de Waal gelegen Heerewaarden.

Heesseltsche uiterwaarden: de Heesseltsche uiterwaarden liggen in het rivierengebied tussen de dorpen Heesselt en Opijnen in de gemeente West Betuwe. Dit gebied is overloopgebied van de rivier de Waal. Bij hoog water kan het dus voorkomen dat je er maar deels of zelfs helemaal niet in kunt. Maar anders is het een heerlijk gebied om te struinen en te genieten van planten, dieren en mooie vergezichten.
De Heesseltsche uiterwaarden zijn van 2016 tot 2019 compleet op de schop gegaan voor het project Ruimte voor de Rivieren. In totaal is het gebied zo’n 385 hectare groot. Ruim 200 ha van de Heesseltsche uiterwaarden is in eigendom van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat en bestemd als dynamische riviernatuur. Hier lopen het hele jaar Hereford runderen en Konik paarden te grazen. In het overige deel van de Heesseltsche uiterwaarden vindt al jarenlang agrarisch natuurbeheer plaats onder coördinatie van VANL-TCW (Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Tieler- en Culemborgerwaarden).

Hendrik Marsman:

De breede rivieren stromen traag door oneindig laagland, terwijl de stem van het water met zijn eeuwige rampen wordt gevreesd en gehoord. Het gedicht stroomt gestaag door, als een rivier die stroomt tot in eeuwigheid.

Herinnering aan Holland

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,

rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hooge pluimen
aan den einder staan;

en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,

boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een grootsch verband.

de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,

en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Hendrik Marsman