2024-03-20 Alverna

Dag lopers en – in het buitenland – vakantievierders,

2024-03-20-ALVERNA-20Gedrieën gingen we op pad vanuit de Espenhof. Op naar Alverna voor 13,1 km. Een klein gezelschap beliep het zeer afwisselende landschap: afwisselend qua hoogteverschil, qua begroeiing, qua uitzicht. Direct na de start beklommen we een heuvel: een berg zelfs.

De temperatuur van de afgelopen dagen maakte de lente zichtbaar die, toen wij liepen, nog niet begonnen was! Wanneer je het leest overigens wel. Overigens blijkt dat nog niet zo eenvoudig: wanneer is het lente.

De zonnewarmte was de knoppen in de takken niet ontgaan. Overal botten de knoppen open. Het zwarte paard kon bijna achter de bladeren schuilgaan. De zon mag zijn gang gaan, de mens niet, zo blijkt uit de waarschuwing.

Ruud en Toon bewonderden ofwel de witte bloesem, het zachte groen dan wel de witte snavel van de zittende ooievaar.

De lompe paarden en nog erger de gebrandmerkte schoft van het paard stonden in schril contrast met de fraaie aanblik van de vennen. Terwijl wij comfortabel op een bank ‘lunchten’ konden we de fraaie open heidevlakte bewonderen, Het is een geruststellende gedachte dat natuurbeheerders de padden helpen veilig hun gewenste plek te vinden.

Zoals gebruikelijk is de koortsboom bij de ruïne van Sint Walrick rijkelijk behangen met lapjes. We doorkruisten het buitencentrum van Gilwell Sint Walrick van Scouting Nederland. Ooit voor ondergetekende – als jeugdlid, beroepskracht en vrijwilliger- een bekende dan wel nostalgische plek.

Via schitterende witte lentebloesem bereikten we het startpunt. Omdat er “elders” niets was streken we in Nuland neer voor een drankje.

Ton

Dienstmededeling: volgende keer en maand: Start bij Toon

GELEEND:

LENTE

Maart kent twee momenten waarop de lente begint: de astronomische lente en de meteorologische lente. Veel agenda’s, kalenders of plannen zetten het vast op 21 maart. Zwart op wit: de lente begint, maar is dat wel zo? Wanneer begint de lente nou écht?

De start van de astronomische lente wordt bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, begint de lente. Dan zijn dag en nacht bijna overal op aarde even lang. Dit gebeurt twee keer per jaar. De tweede keer dat dit gebeurt kennen we als de start van de herfst.

Astronomische lente

Veel mensen denken dat 21 maart de lente begint, maar al jaren start de lente op 20 maart en dat zal ook zeker nog jaren het geval zijn. In 2044 en 2048 start de lente op 19 maart. De laatste keer dat de lente op 21 maart startte, was in 2011. De volgende keer dat dit weer gebeurt is pas in de 22e eeuw. Maar waarom start de lente dan niet altijd op dezelfde dag? Dat komt omdat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om zijn rondje rond te zon te maken én dus alle seizoenen te doorlopen. Het gevolg hiervan is dat de lente elk jaar ongeveer 6 uur later begint. Om te zorgen dat de lente niet eeuwig door blijft schuiven en we al helemaal in de war raken, is het schrikkeljaar ingevoerd. Eén keer per vier jaar duurt het jaar een dag langer.

Meteorologische lente

De eerste knoppen beginnen te verschijnen, de lente kondigt zich in de natuur aan. Als je het aan meteorologen vraagt, start de lente op 1 maart. Dit is handig voor de statistieken. Op 1 maart begint de lente en deze duurt 3 maanden, tot 31 mei. Op die manier kunnen meteorologen de seizoen makkelijker met elkaar vergelijken. Het is dus vooral handig voor statistieken dat de lente op 1 maart start.

Weetje: In Nederland begint de meteorologische lente sinds 1780 op 1 maart. Dat is toen door de Societas Meteorologica Palatina, een van de eerste internationale weerorganisaties, besloten. Zij besloten dat elk seizoen steeds drie opeenvolgende kalendermaanden lang is.

ALVERNA
Alverna is een Nederlands kerkdorp in de Gelderse gemeente Wijchen, gelegen tussen Grave en Nijmegen. Het dorp is vernoemd naar het in 1887 daar gestichte klooster Alverna, dat op zijn beurt is vernoemd naar La Verna, de berg in Toscane, waar Franciscus van Assisi op 17 september 1224 de stigmata ontvangen zou hebben..

PADDENTREK

Ieder voorjaar komen padden, en andere amfibieën zoals kikkers en salamanders, uit hun winterslaap om langzaam hun weg te vinden naar poelen. Tijdens hun tocht naar het water moeten ze vaak drukke verkeerswegen oversteken. Vrijwilligers helpen de dieren deze reis veilig af te leggen.

SINT WALRICK

Na de tweede Wereldoorlog waren er verschillende jeugdbewegingen actief die voorlopers waren van het latere Scouting Nederland. Eén van deze jeugdbewegingen was de vereniging van de Katholieke Verkenners. In 1949 kregen de Katholieke Verkenners een eigen terrein, het buitencentrum Gilwell St. Walrick in Overasselt. Hier konden de troepen uit het zuiden dichtbij kamperen en werd ook de leiderstraining gegeven.

Op 6 september 1973 zijn de Katholieke Verkenners met De Nederlandse Padvinders, het Nederlandse Padvindstersgilde en de (eveneens Rooms-katholieke) Nederlandse Gidsen gefuseerd tot Scouting Nederland. Toen kwam de centrale functie van het terrein en het Buitencentrum te vervallen.

De koortsboom in Overasselt

Aan de eik bij de ruïne St. Walrick in Overasselt zijn reepjes textiel geknoopt. Niet zo lang geleden was de kapel het einddoel van pelgrimages. Door de bevolking van het omringende platteland ondernomen om te bidden voor het herstel van een zieke, vooral van koortslijdende verwanten. Een eeuwen oud gebruik naar aanleiding van de geschiedenis. Nog steeds hangt de eikenboom vol met lapjes lijfgoed van mensen die van de koorts bevrijd wensen te worden.