2018-08-01 De Moer

Dag lopers en de Fransreizende Toon,

2018-08-01DeMoer012We vertrokken van K5, dankzij Fiet gesterkt door een wafel met aardbeien voor een tocht naar De Moer: 11,5 km (4,3 km gemiddeld). En zowaar weer een hete, droge dag. De tocht zocht een groot deel schaduw in het bos, maar beliep ook open stukken waar het water erg laag stond. Zo laag dat de plankenbrug eigenlijk overbodig was en nu alleen een barrière vormde voor de runderen op zoek naar water. Nadat we deze beesten voor stomme runderen hadden uitgemaakt, werden wij door hun gedrag gelogenstraft. Bij de brug aangekomen aarzelden ze maar gingen vervolgens rechtsaf, volgden het plankier, vonden de doorgang: op naar het water. Zo zie je maar.

Midden in de vlakte was een toren en dus werk aan de winkel voor Jan, terwijl ieder zo zijn eigen bezigheden had op dat moment. Verderop een ven met water  waar we een hinderlijk lawaai makende helikopter hoorden, die vergeten was dat de Tour de France achter de rug was en ondanks het lawaai een keurige surplace maakte.

Weer ontmoetten wij runderen, die overigens gedurende onze hele tocht van hun aanwezigheid blijk gaven door hun uitwerpselen in het mulle, rulle, stoffige zand.

Een heidebrand geeft een macaber troosteloos beeld. Verderop leek het of de herfst al was ingetreden.

Vlak voor wij voor de lunch neerstreken op boomstronken langs de kant van de weg (omdat we de 4 banken die volgden niet afwachtten), troffen we een hoogspanningskast met alleen aan de voorzijde een open hek. Waarschijnlijk is zo aan het protocol voldaan.

Het bee & bee gaf een creatief slot, dat volledig rechtvaardigde dat we het voorstel van Cor van harte omarmden en neerstreken op het terras, waar al bij de start van onze tocht mannen aan de drank zaten. Goed voorbeeld doet volgen. Aan het eind namen we voor lief dat de zwarte misbaksels van stenen uit de toon vielen bij de reusachtige zwerfkei bij het begin of het einde van de De Moer. 

Ton

(Volgende keer bij Hank)

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl,

Foto’s 2018-08-01:

 

GELEEND

De Moer is een gehucht in de Noord-Brabantse gemeente Loon op Zand. De Moer telde, op 1 januari 2008, 538 inwoners. De Moer is genoemd naar de veengrond die hier voorkwam en de daaruit voortkomende turfwinning. Hoewel reeds in de 14e eeuw ontstaan, is De Moer altijd klein gebleven. Het ligt op een kruising van wegen en heeft wat lintbebouwing. Pas in 1894 werd De Moer een zelfstandige parochie die afgesplitst werd van die van Loon op Zand.