2018-11-21 Oirschot

Dag allen,

2018-11-21Oirschot010Een complete groep ging van start – nu eindelijk – bij Toon. De tocht die hij ooit had voorbereid gingen we nu afleggen. Startpunt Oirschot, een trip van 15,8 km (4,5 km gemiddeld). Na de koffie met uitbundige koeken en een bezoek aan een orangerie die in Toons achtertuin is verrezen – waar het “probleem” met de montage van de erbij horende op stahoogte moeten uitkomende statafels (die gewoon “neerklapbare kweektafels” blijken te heten. Red.) nog niet helemaal of helemaal niet is opgelost – reisden we af.

Bij de start en het eind van de tocht: beesten, grote en onzichtbaar heel kleine. Een door herfstkleuren getooide tocht met op tal van momenten de Beerze. We stonden stil bij een “spookhoeve” waarvan de contouren in perspex zeer flauw zichtbaar waren. De erbij behorende dode boom gaf het geheel goed weer. Wat meters verder bleek een andere het loodje gelegd hebbende boom voor elfen een goed houvast te bieden. Dat ook deze omgeving dapper mee doet aan het verzinken van de bodem bleek uit de grote vlakte die nu droog voor ons lag. (En die toch heel wat natter kan zijn, getuige enkele plaatjes van toen we er op 29-04-2015 (kijk en klik hier) en 05-03-2014 (kijk en klik hier) langs liepen. Red.) 

De herfstkleuren waren er gelukkig niet minder om. Tijdens de lunch keken we uit op een hoogzit met de allure van een kijkkast en verwarden we bijenkasten met betonnen voetstukken, die een door mij vergeten mooie naam hebben (poeren, zie onder, Red.).

Vlak voor we de Beerze, nu weer waterrijk, ontmoetten, stond Ruud vertederd stil bij een vroege Kerststal. Het aardige van deze tocht was ook dat het een route in bekend 14 -03-05 SPOORDONK (25)gebied was, waar we tegengesteld soms stukken liepen, naast nieuwe paden. Het paddenpad en “Ut lest end” riepen  herinneringen op.

Bij een bekend rustpunt rustten we ook nu. We bespraken uitvoerig de vaccinatiegraad van het land en hierdoor geïnjecteerd baanden we nieuwe wegen op en af de Beerze. Tijdens deze laatste kilometers raakten we in verwarring: Was dit Groningen of toch Brabant waar het krantenbericht van deze ochtend al werkelijkheid geworden was?

Volgende keer verzamelen bij Ruud.

Ton

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl: Balsvoort-tocht.

Foto’s 2018-11-21:

Ontleend:

Beerze

De naam Beerze werd al in 1545 gebruikt door keizer Karel V. De herkomst van de naam is onzeker. Het kan verwijzen naar beer, dat in het Middelnederlands “modder” betekent, het kan ook zijn afgeleid van berne (bron) of barne (branden). Barne verwijst dan naar de aanwezigheid van veen (turf), dat vroeger dienstdeed als brandstof voor de kachel. Het veen werd gevormd in de laaggelegen gebieden rond de beek.

Hoogzit

Is een jachtkansel of hoogzit bouwvergunningsplichtig? 
Een jachtkansel of hoogzit is niet vergunningsplichtig als deze mobiel is en tenminste eens per jaar verplaatst wordt. In de overige gevallen dient u navraag te doen bij de gemeente waar de jachtkansel of hoogzit geplaatst gaat worden of hiervoor een bouwvergunning nodig is.

Poeren
 
(Poer (bouwkunde)) Een poer is in de bouwkunde een ondersteuning, bedoeld om de krachten uit een bouwwerk over te dragen op de ondergrond of op de paalfundering. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Poer_(bouwkunde))