2019-10-23 Helenaveen

Dag lopers en door ziekte gevelde Jan,

2019-10-23Helenaveen011Bij Toon was de aftrap op de gebruikelijke wijze: koffie met grote koeken. Hij had gekozen voor een tocht naar Helenaveen in de Peel van 13,7 km (volgens het klokje van Toon). Een plaatsje waar we op 10-11-2003 en 07-12-2016 ook rondliepen. (We herkenden de loods met groene kozijnen.) Zoals vele kleine plaatsje is ook dit dorp opgeslokt: Deurne.

Het weer was schitterend, ondanks de lichte regen tijdens de heenrit, soms zelfs warm. Hank liet zich uitgebreid door de zonnestralen koesteren. Prima wandelweer. Zoals te verwachten, gezien de geschiedenis van dit turfdorp, speelde de Helenavaart met de vele zijkanalen een belangrijke rol in dit gebied en nu dus ook tijdens onze wandeling. En dan het landschap: schitterend en zeer gevarieerd. De bomen in fraaie, rijk geschakeerde herfsttinten. Duidelijk werd dat verfmengers en -samenstellers niet de juiste toon weten te treffen.

Ook op deze tocht werden we herinnerd aan 75 jaar bevrijding.

Dankzij de veenafgravingen konden we genieten van mooie waterpartijen en uitgestrekte vlakten. De diverse hekken, al dan niet voorzien van pedaalachtige voetstappen, testten de lenigheid van de lopers, waarbij helpende handen zeer gewaardeerd werden. Daar waar de wijken (zie onder) dicht geslibt waren, liepen we over (smalle) kronkelende paadjes, die de variatie van dit wandelgebied duidelijk zichtbaar maakten.

Het laatste plaatje bij de doodlopende weg illustreert heel duidelijk de opkomst en neergang van de (voor)vorige eeuwse “industrie”. Kortom : een schitterend gekozen wandeling!

Jan: beterschap!

Volgende keer starten we in Cromvoirt!

Ton

Bron van de wandeling: Groene Wissels 527: Mariapeel en Broemeerbos.

Foto’s 2019-10-23:

Geleend:

HELENAVEEN

Helenaveen is een dorp in het hoogveengebied van de Peel, gelegen in het zuidoosten van de gemeente Deurne, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Helenaveen werd in 1853 gesticht door de Bossche Opzichter van Waterstaat Jan van de Griendt, wiens vrouw Helena Panis heette. Samen met zijn broer Nicolaas van de Griendt, en G.W.J. Carp uit Arnhem kocht hij 610 ha veengrond, die hier 3-7 meter dik was. De Maatschappij Helenaveen liet een particulier kanaal, de Helenavaart, graven. De zwarte turf die hier gewonnen werd, kon daar langs worden afgevoerd naar de Noordervaart. Later werd ook turfstrooisel vervaardigd en werd de concessie uitgebreid. Er bevond zich in Helenaveen zelfs een drijvende turfstrooiselfabriek. Het turfstrooisel werd uitgevoerd naar geheel Europa en diende ter vervanging van stro in de Londense en Parijse paardenstallen voor leger en tram.

Er werden zijkanalen (wijken) gegraven. Ook werden wegen aangelegd en huizen gebouwd voor de arbeiders. Oorspronkelijk waren dit deels strooien keten. Zo ontstond Het Helena-Veen, bijgenaamd Het Strooijen Dorp. De huizen kregen ook een stuk grond waarop de bewoners land- en tuinbouw konden beoefenen. Uiteindelijk is Helenaveen een tuinbouwdorp geworden. De vervening is nog doorgegaan tot in de jaren 70 van de 20e eeuw.