2022-08-24 Moergestel

Dag allen,

2022-08-24-Moergestel-007Nu vierde Toon vakantie en dus verzamelden 4 lopers zich bij Cor. Gesterkt door de gebruikelijke consumptieve entourage reden we naar Moergestel. Een startplaats die we we al diverse malen eerder bezochten. Gebruikmakend van enkele bekende stukken was de tocht toch weer nieuw en wat vandaag nog belangrijker was: schaduwrijk. Ook de parkeerplaats bood, dankzij zorgvuldig parkeren, schaduw. We legden 11,2 km af, namen voldoende rust en drinken en trotseerden de hitte.

Het uithangbord bij de start nodigde uit en bleek de gehele dag troost te geven. De vennen hadden nog water, we zagen de zon in het water schijnen en raakten in een verwarrende situatie. De waarschuwing voor blauwalg leverde zichtbaar een groene waterwaas op.

Voor we een van voldoende water voorzien klein ven bereikten, passeerden we een katapultinstallatie. Nu nog elastiek. We maakten geen gebruik van de bankjes om te rusten, maar doordachten wel de zin van de spreuken. En vertaalden de tekst “de witte tonny”  op z’n Brabants uitgesproken naar “dat weet je toch niet”. 

Vaak wandelden we in de schaduw, bloemen hebben die niet nodig, zo bleek. En daar was Bregje, bekend van vorige tochten. Of de bruinkleurende waterlelies, net als de nu al vallende eikels die we tegenkwamen, ook met de droogte te maken hebben is onbekend. Mooie (versteende?) paddenstoelen brachten ons bij een vredige plek. Of Ruud zich daar bezon bleef onduidelijk.

Om te lunchen zochten we een bank, die we konden bezitten na een klimpartij (heen en terug) over al dan niet van prikkels voorziene draden. (En natuurlijk 500 meter verder kon je er zo maar naar toe.) En toen waren we weer bij La Trappe en met de geste van Harry is het nu (definitief?) een traditie geworden! Het plaatje geeft aan dat invulling ook vloeibaar vormgegeven kan worden. Zo evolueert een ijsje.

Ton

DIENSTMEDEDELING: Volgende keer start in Maliskamp

Bron van de wandeling: KlikPrintenWandel.nl: Ommetje Pierenberg

Foto’s 2022-08-24:

GELEEND

MOERGESTEL

De naam Moergestel is een samenvoeging van moer of veen, en gestel of hoge grond tussen twee rivieren. Het dorp Moergestel is voortgekomen uit vier herdgangen, Kerkeind, Heizen, Heuvel en Over ’t Water. In de middeleeuwen behoorde Moergestel tot het Kwartier van Oisterwijk van de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. 
De heerlijkheid Moergestel had haar zetel op Kasteel Nieuwenhof. Vanaf de 14e eeuw zijn heren bekend. In 1840 vestigden er zich de Zusters van Liefde van Tilburg en werd het een klooster, het Sint-Stanislausgesticht.
De eerste vermelding van een kerk in Moergestel dateert van 1110. Moergestel was toen al een zelfstandige parochie die aan Johannes de Doper was gewijd en het patronaatsrecht berustte bij het Sint-Janskapittel te Luik. In 1334 vond een overdracht van goederen plaats aan de Abdij van Tongerlo welke abdij sindsdien ook het patronaatsrecht uitoefende. De oudst bekende pastoor was Henricus van Oisterwijk die in 1414 afgevaardigd werd naar het Concilie van Konstanz.

BLAUWALG

Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is.
Sommige blauwalgen zijn giftig en zorgen in de zomer voor veel overlast. Ze kunnen het zwemplezier sterk verminderen en massale vissterfte en stank veroorzaken.