2019-12-18 Heeswijk-Dinther

Dag allen, ja allen, 

2019-12-18Heeswijk017We waren weer compleet. Jan, hersteld, ontving ons en had gezorgd voor de wandeling. Kasteel Heeswijk was het startpunt en bij terugkomst bleek het 11,3 km te zijn. (Merkwaardig, want dezelfde tocht legden we af op 15-05-2013 en toen was de lengte 13 km, conform de routebeschrijving.  Voor de tekst van toen: klik hier, voor de foto’s van toen: klik hier. (Toevoeging webmaster)). Hiermee werd de in 2019 afgelegde afstand 454,2 km en sloot de koers na 25 jaar en 1 maand op 11.761 km. Overigens, voor het vertrek werden de filmer en fotograaf – “dit had niet gehoeven”, maar was wel lekker – voorzien van chocola. Waarvoor hartelijk dank.

Een droge dag vandaag en de zon slaagde er diverse malen in het wolkendek te doorbreken. Een afwisselend Brabants landschap, waar op vreemde plaatsen brieven gepost kunnen worden, waar de vermoeide jager zijn hoogzit vindt en ganzen hoopvol denken: “nog 5 dagen en we hebben de kerst overleefd”. Een landschap met verre uitzichten bood verrassende doorkijkjes. De modderpaden leidden ook naar in het oog vallende campingactiviteiten, zelfs naar een Engelssprekende Ankie!

De doortocht door Heeswijk gaf niet alleen zicht op de neogotische kerk, maar gaf ook een beeld hoe kinderen (?) geëerd kunnen worden. Of het waarschuwingsbord de huidige milieueisen kan doorstaan, is de vraag.

Op weg naar het startpunt bij het fraaie kasteel werden we getroffen door een “dierlijke’ kerststal. Ook daar was geen plaats in de herberg. Ook de natuur is hard. We werden opgewacht door de leeuw en van daaruit omliepen we het fraaie kasteel. Dankzij Ruud is de 6e man daar ook aanwezig, hetgeen even later door Cor ook nog eens werd onderstreept. Jan had namelijk het luisterrijke idee om deze tocht, dit jaar en zijn gezonde terugkeer bij de club te onderlijnen met het voorstel een drankje te drinken bij de Barones. Deze bleek gesloten, maar creatief als wij zijn zochten wij hogere adel op in Berlicum en streken neer bij De Prins.

Zo liepen we 2019 uit.

Dienstmededelingen:

  • We starten pas weer op 15 januari 2020 op de Espenhof 48.
  • Cor wil ons voor 31-12-19 verblijden met de staat van ons wandelvermogen.Dus iedereen is aangespoord zijn verbruikte kilometers aan te leveren. Dat beloofden we!

Fijne dagen tot in het nieuwe jaar.

Ton

Bron van de wandeling: ANWB wandeltocht 89 Brabantse bossen en een burcht

Foto’s 2019-12-18:

Geleend:

Kasteel Heeswijk

Prominent in het bosrijke Brabantse land schittert het monumentale Kasteel Heeswijk, het mooiste kasteel van Brabant. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. André baron van den Bogaerde van Terbrugge, destijds Gouverneur des Konings in Brabant, geeft het rond 1835 zijn huidige allure. Nu worden  jong en oud binnen de kasteelmuren verwelkomd.

Kasteel Heeswijk is een voormalige waterburcht bij Heeswijk in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het kasteel dateert uit de 11e eeuw. Reeds in het jaar 1080 ontstond er een voorloper van het huidige kasteel, een zogenaamde motte-burcht. In de loop van de middeleeuwen werd de motte (kasteelheuvel) afgevlakt en werd op de plaats van de burcht een kasteel gebouwd. Kasteel Heeswijk heeft meerdere malen een rol gespeeld in de geschiedenis. Het lukte Prins Maurits rond 1600 tot tweemaal toe niet om het kasteel in te nemen. Zijn halfbroer Frederik Hendrik slaagde daar in 1629 wel in, zodat hij vervolgens ‘s-Hertogenbosch kon belegeren. In 1672 was de Zonnekoning Lodewijk XIV de ongenode gast op Kasteel Heeswijk tijdens zijn strijd tegen de Republiek. Aan het eind van de 18e eeuw gebruikte Pichegru, generaal van de Franse Revolutie onder leiding van Napoleon, het kasteel nog als hoofdkwartier. In 1835 kocht gouverneur André baron van den Bogaerde van Terbrugge het in verval geraakte kasteel en startte meteen een grootse verbouwing. Zijn uitgebreide collectie schilderijen, middeleeuwse beelden, kunstvoorwerpen en curiosa werd door zijn zoons, de jonkers Louis en Donat, voortgezet en was op afspraak te bezichtigen. Ten behoeve van dit ‘museum’ werd het kasteel uitgebreid met onder andere de Wapenzaal en de IJzertoren.