2020-08-26 Drunen

Dag lopers en Jan, die we node missen, 

2020-08-26Drunen010Vandaag een knooppuntentocht, startend in Drunen, met zorg gemaakt door Hank. Vertrek met slagroom en appeltaart, geserveerd door José, die zo bleek later, 55 jaar gelukkig samen is met Hank. De knooppunten op een rij waren goed voor 13,7 km.

De ruitenwissers waren alleen nodig tijdens de heen- en terugreis. Afgezien van enkele vlagen motregen tijdens het oversteken van de duinvlaktes was het droog, wel bewolkt en een temperatuur, die Toon noodzaakte zijn jack uit te doen.

De Drunense duinen, verstopt en verscholen achter bosrijke paden, soms lanen, betekenen niet alleen grote (onafzienbare) vlaktes maar ook op en af, vanuit het dal naar de top. Wellicht dat de kilometers met een percentage opgehoogd mogen worden, maar daar laat de statistiek geen ruimte voor.

Om meer reden een bijzondere tocht. Direct bij de start werden we al verrast door tegenstrijdigheden: Be- en Ont-moedigingsbeleid: we worden uitgenodigd lucifers mee te nemen, bier vooral buiten te drinken en de fietser weet helemaal niet waar hij aan toe is.

Dennenappels en paarse hei omzoomden de paden. Zacht lopend dan wel sluipend benaderden we een rokende tent, gespitst op een operationeel drugslab. Ruud had de stoutste schoenen. Geen bewoners, geen lab, het bleef een raadsel.

Ondanks de paarse hei bloeien er ook nog tere zomerbloemen naast de forse zonnebloem. Geklommen uit het dal zagen we uit over een vlakte, een vlaag motregen “striemde” onze gezichten en we begonnen de afdaling. Een baken wees ons de weg. We passeerden een beschut bos en op weg na weer een klim naar een vlakte met paarse hei stootten we op een voor ons onbekend paaltje VLR. Dat blijkt te behoren tot een kinderspeurtocht: “uitwaaien in.. “.

Op verschillende plaatsen hadden we al gezien dat de zandpartijen oprukken en dennen tot ver boven hun voeten in het rulle zand zetten. Het duidelijkst werd dat zichtbaar bij het beklimmen van de duinrand, toen het routepaaltje tot vlak onder de top in het zand verborgen bleek te zitten.

We waren toe aan een lunchpauze. Cor kon het getob van Ruud niet langer aan zien en schoot hem te hulp. Het bleek ondragelijk leed, dat het koord van het jack van Ruud slecht aan een zijde kon worden aangetrokken, lopenderwijs had hij gepoogd het koord millimeter voor millimeter naar de opening te wurmen. Tijdens de achter ons liggende 3 (?) kilometer was hij al 49 millimeter opgeschoten: dit ondanks alle goed en slecht bedoelde adviezen van onze kant. Cor voltooide de strubbeling waarbij het mes en ander gereedschap uiteindelijk het koord het daglicht liet zien.

We rondden de fraaie tocht af en passeerden een uitspanning op een kleine kilometer voor het eindpunt van de wandeling. Deze taveerne, met een nostalgische Coca Cola reclame, gaf Hank alle ruimte om ons te laten delen in het feit, dat Hank en José 55 jaar geleden gezamenlijk verder gingen. Hartelijk dank voor de traktatie en voor jullie beiden voor de komende jaren: alle goeds en gezondheid.

Ton 

Dienstmededeling: Volgende keer start bij TOON.

Foto’s 2020-08-26:

GELEEND:

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruim 3.500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij. Hier ligt met name het natuurgebied De Brand bij Udenhout, met zijn afwisseling van hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes.

Het gehele park omvat meer dan 3.500 ha. Daarvan is ongeveer 465 ha stuifzand. Het gebied wordt dan ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd. Het gebied wordt omringd door steden en dorpen. In het noorden vinden we van west naar oost Waalwijk, Drunen, Nieuwkuijk, Vlijmen en ‘s-Hertogenbosch. Dorpen aan de zuidkant zijn Loon op Zand, Biezenmortel, Helvoirt en Udenhout.

Speurtocht Uitwaaien in de Duinen: Ga op avontuur in de Loonse en Drunense Duinen en ontdek het geheim van dit prachtige stuifzandgebied tijdens een leuke speurtocht. Bezoekersinformatie: De Rustende Jager Oude Bossche Baan 11, 5074 RC Biezenmortel (NB). Tel. 013 511 12 69.