2020-07-29 Rosmalen

Dag lopers en helaas afwezige Jan en Toon, 

2020-07-29Rosmalen009We startten voorzien van koffie en toebehoren bij Cor. Om te starten moesten we een probleem oplossen. Maken we eerst een autotocht of lopen we vanuit Cor’s huis? De razendsnelle besluitvorming maakte, dat we direct op pad gingen. Alhoewel, we namen op de parkeerplaats bij Cor eerst een autoschade op en zagen wat een trekhaak in een voorbumper kan aanrichten. Loepzuiver!

Nauwelijks vertrokken, stootten we een op bijzonder fietsbord. Niet alleen klopte de kleur niet met het RVV 1990, ook de fietsvorm was bizar. Wij overwonnen de verbazing en via enkele paden, laantjes en straten liepen we in het bos. De wandeling strekte zich uit tussen de spoorlijn naar Oss en de A59. Ook deze keer kan de tocht gekenmerkt worden als: bekend gebied met onbekende paden. Richting Mariaoord liepen we oostwaarts voor de tocht die uiteindelijk 18,1 km zou worden.

De route bleek ook voor hondenliefhebbers een aantrekkelijke plaats. Vele rassen, maten en types hond kwamen we tegen: speelse, loslopende maar ook zeer gedresseerde honden. Hank passeerde een hond en even later een bal. De hond verroerde geen vin, maar op het moment dat de baas “pak de bal” riep schoot hij/zij als een pijl etc.

Even later bereikten we een stenen klinkerweg, die naar Mariaoord voert. De bestrating levert een zoekplaatje op. Nummer 1 hebben we nog niet ontdekt. Voordat we de gebouwen van Mariaoord bereikten troffen we niet alleen vrolijk beschilderde vogelwoningen aan maar ook tal van vergeten, verloren, weggooide attributen, bruikbaar tussen kerst en coronatijd. Of de bruine pijp een aanzet voor een openbaar toilet is, konden we niet verifiëren. Het bos was zeer gevarieerd: dennen, eiken (!), beuken maar ook ranke bij elkaar staande stammetjes. Het zonlicht werd mooi gefilterd.

Het Brabant Water-gebied was veel schoner. Uiteraard: er wordt water gewonnen. Dit industriegebied heeft zijn eigen kenmerkende uitingen. We konden het in de discussie niet eens worden of LG verantwoordelijk is voor het feit dat ons kraanwater doorgaans koel is. Tussen de techniek ook tere bloemen, die helaas ook met de smartphone niet gedetermineerd konden worden.(Redactie: uit onderzoek blijkt het te zijn: Campanula Rotundifolia ofwel grasklokje: lees verder.)

Op weg naar de Nulandse Heide zagen we dat een bezoeker aan dit waterwingebied zich keurig aan het Niet Roken-voorschrift heeft gehouden.  Bij de eerste stop bleek dat de lussen en krullen die we in het gebied maakten de meters opschroefden, zodat de marsleider besloot de Vinkeloord-lus te laten vervallen.

Het is nog geen september en toch werden we verrast met prachtige paarse kleuren. Cor, die momenteel ook hondenoppasser is, leidde ons naar de favoriete speelplaats van zijn logeerhond, een poel met helder water!

Op weg naar de tweede rustplaats – bij het hospice: hoe treffend – troffen we bij de zorgboerderij een auto van een veearts. Hoe intrigerend kun je een auto beletteren!

Ton

Dienstmededelingen:

  • Cor maakt een nieuwe planning: wie wanneer wat.
  • Volgende keer start bij Ton.

Foto’s 2020-07-29:

Geleend:  

Brabant Water: Drinkwater uit de natuur

Ons kraanwater vindt zijn oorsprong in de beste bronnen van Brabant. Neerslag viel als regen, sneeuw of hagel op de grond en zakte steeds dieper weg in de bodem. Op weg naar het grondwater, soms tot wel driehonderd meter diep. Brabant Water haalt met zorg voor de natuur dat grondwater uit de bodem en maakt hier betrouwbaar drinkwater van.

Bewuste keuze

Brabant Water maakt drinkwater van grondwater. Dat is een bewuste keuze. Grondwater heeft namelijk een constante kwaliteit en is minder kwetsbaar voor verontreinigingen. Het grondwater zit al heel lang in de grond, soms wel duizenden jaren. Het water sijpelt langzaam door de grond en is grotendeels al gezuiverd door dikke klei- en zandlagen. Bovendien zit er geen zuurstof meer in, waardoor er geen bacteriën en virussen in zitten.