2022-01-12 Boerdonk

Dag lopers en helaas nog steeds niet meelopende Jan,

2022-01-12-Boerdonk-001De eerste wandeling van 2022 was goed voor 9,9 km en dankzij de keuze van Toon startten wij in Boerdonk. Als gevolg van Corona reden er 3 auto’s via 3 startadressen.
Dat we in dit kleine dorp goed zouden zitten, namen we graag aan, al hoewel de toegang tot het oorlogskerkhof te denken gaf.
Het werd een fraaie tocht, dankzij de laaghangende wolken, soms op mist gelijkend, was het alsof we onder een grote doorzichtige stolp liepen.
Je hoorde de stilte. Heel bijzonder.

In het bos bleek ook een kegelbaan te zijn aangelegd en we passeerden diverse poelen. Halverwege streken we neer op een “open-for-to-go”-pleisterplaats, waar Cor ons trakteerde op koffie dan wel chocolademelk al dan niet met suiker, melk, slagroom. De besluitvorming m.b.t. tot wat wel of niet inclusief was, had enige voeten in de aarde. Dit werd mede veroorzaakt door de verwarring over de vraag of de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog over een al dan niet opgegeven bijbaan beschikt.
Gezeten op een bank, met de mogelijkheid om elektrische dekens aan te sluiten, namen wij een krachtig besluit. Onder heel veel dank dechargeerden wij onze penningmeester voor het gevoerde beleid over 2021 en gaven hem van harte graag alle ruimte om dit ook in 2022 c.a. te blijven doen. Wij voldoen met een gerust hart onze contributie voor 2022 aan Cor.
De rest van de lunchperiode stond in het teken van het varkenshart dat getransplanteerd is. Centraal stond de vraag of snurken dan op knorren gaat lijken, Gesterkt en wellicht opgelucht zetten wij de tocht voort.

Even leek het als of een helikopter bomen geschampt had. Na fraaie bospaden, poelen, trimbaan en raadselachtige grondijzers, bereikten we het open veld, waar uiteindelijk de Servatiuskerktoren weer in de stolp opdook.

Ton

Volgende keer maakt Harry de route en of we bij hem koffie drinken wordt op
14 januari door het kabinet beslist. Anders handhaven we de inmiddels vertrouwde startprocedure.

Foto’s 2022-01-12:

Geleend:

BOERDONK
Boerdonk (dialect: Boerring) is een dorp in De Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Boerdonk is een kerkdorp van de gemeente Meierijstad en telt bijna 800 inwoners. Boerdonk ligt tegen Beek en Donk aan. Bij Boerdonk loopt de Boerdonkse Aa, een zijstroom van het riviertje Aa.
De naam Boerdonk wijst op het ontstaan op een hoger gelegen zandrug in het dal van de Aa. In de 15e eeuw komt Boerdonk voor als Bordonck of Bourdonck.
Van oudsher maakte Boerdonk deel uit van de parochie en gemeente Erp.
Boerdonk was van oudsher een tamelijk groot gehucht. De Rooise koster Adriaan Brock beschreef het dorp begin 19e eeuw op zijn tocht door de Meierij als volgt:
“Een gehucht onder Erp, ten zuiden van het dorp, aan de grenzen van Beek gelegen, waar het nieuw gegraven kanaal verby loopt. Het bestaat uit eenigen huizen, waarby oudtyds eene kapel heeft geleegen, maar thans geheel is weggeraakt.”
Het dorp is sinds 1850 nauwelijks gegroeid. Na het oprichten van een eigen parochie in 1874, gewijd aan de Heilige Sint Servatius, is de bebouwing met name rond de kerk toegenomen.

DONK
De benaming donk of woerd wordt in verschillende regio’s gebruikt voor heuvels die heel verschillende vormen en ontstaanswijzen kunnen hebben. Een donk is altijd een heuvel die zich duidelijk aftekent tegenover een lager gelegen gebied, en bij alle typen heel vaak een bewoonde plek.
In Noord-Brabant werd het woord of de naam Donk vooral gehecht aan een grote hoge zandkop of een plateaurand langs een beekdal. Omdat donken een hogere en drogere plek in een vaak drassige omgeving boden, waren ze aantrekkelijk voor de landbouw maar vooral als vestigingsplaats voor mensen. Donk vindt men dan ook terug in tal van achternamen, maar ook als -donk in vele plaatsnamen, bijvoorbeeld Hazeldonk, Beek en Donk, Raamsdonk, Grobbendonk, Arendonk, Oeteldonk, Keldonk.