2022-01-26 Sint Anthonis

Dag allen,

2022-01-26-Sint-Anthonis-008Dankzij de versoepelde Coronaregels troffen we elkaar gezamenlijk bij Harry, die ons opwachtte met de gebruikelijke versnaperingen, om vervolgens een tocht naar en rond Sint Anthonis te maken. We bleken aan het slot 14,4 km te hebben afgelegd.

Een tocht met totaal onbekende paden, nagenoeg geen verharde wegen, op een enkel fietspad na. Een fraai afwisselend gebied.

Het was en bleef droog, maar de zon verloor het van het wolkendek. Een tocht die gedeeltelijk liep over stuwheuvels van de Maas. Omhoog en omlaag, met doorkijkjes over water en mistige bomen.

Een van ons vroeg passerende wandelaars runderen onze kant op te sturen. En jawel dat lukte: de horde kwam ons tegemoet. De ouders begeleidden hun kroost naar de grazige weide.

Na deze “jacht” bereikten we een uitgestrekte heidevlakte. De rest van de route liep door vlakker land afgewisseld met waterpoelen, met rimpelloos water.

De boswachterij bleek nog onder Corona te lijden, maar Cor wist zoals gebruikelijk een oplossing te vinden. We konden in grote dank zijn verjaardag onderstrepen in Cuijk bij de Toekan.

Ton

Dienstmededeling: Volgende keer verzamelen bij Toon.

Foto’s 2022-01-26

Geleend:

Sint Anthonis is een woonplaats in de gemeente Land van Cuijk. Het wordt in het lokale dialect Sint Tunnis genoemd. 
Het dorp Sint Anthonis ligt evenals Oploo, Ledeacker, Wanroij en Mill op een zandrug die parallel loopt aan de Maas. Door de onvruchtbare grond was het boerenbestaan hier moeilijk totdat gedurende de tweede helft van de 20e eeuw de intensieve veehouderij zijn intrede deed. Zowel het laagland in het oosten als de heidevelden van de Peel in het westen zijn pas in de 20e eeuw volledig ontgonnen en in cultuur gebracht.